Allereerst: wanneer?
antwoord: zeker niet te vroeg. Niet eerder dan half februari.
Alle instagram post van de afgelopen weken met een foto van de eerste zaailingen, zijn zielige plantjes met veel te lange dunne steeltjes en kleine gele blaadjes.
De dagen zijn nog kort en door de warmte achter het glas (op de vensterbank) schieten ze de lucht in.
We willen toch graag stevige plantjes en daar hebben we naast warmte ook genoeg licht bij nodig.

Toch vormt februari de overgangsmaand tussen winter en lente. De tweede helft van de maand kan er al wat gezaaid worden, vooral trage kiemers. Deze zien de eerste 14 dagen toch nog geen daglicht, onder andere pepers, paprika en aubergines. Maar ook de tuinbonen kunnen voorgezaaid worden, om straks alvast een voorsprong te hebben. De herfstprei, de kolen en kruiden kun je ook goed voorzaaien.

Ga op zoek naar een bakje waar je de zaden in kunt zaaien. Zelf gebruiken we altijd de groene zaaibakjes met afdekkap, hier zit een schuifje op waardoor je af en toe wat frisse lucht kunt toelaten. Maar het mag ook een ander bakje zijn, een opengeknipt pak melk of een blik. Dit kun je afdekken met vershoudfolie.

Vul het bakje voor 2/3 met zaai- en stekgrond. Dit is een samenstelling van grond, turf, zand en wat meststoffen. Dit is lekker luchtig en door de meststoffen kunnen de zaailingen er wel vier weken in blijven staan, omdat er voldoende grondstoffen in zitten.

Vul het bakje aan met vermiculiet. In vermiculiet zit geen voeding. Maar om te ontkiemen hebben zaadjes dat ook helemaal niet nodig. Vermiculiet is een natuurlijk mineraal dat veel vocht en lucht opneemt en vasthoudt. Het droogt niet uit en daarom hoef je na een keer water geven, dit niet weer te doen tot het moment dat je de zaailingen gaat verspenen.
Vermiculiet wordt verhit waardoor je luchtige korreltjes krijgt. Je zaadjes en zaailingen kunnen dus niet gaan schimmelen.

Zaden die makkelijk ontkiemen of snel groot worden hoef je niet voor te zaaien met vermiculiet. Zoals pompoen, courgettes en komkommers.

Meng de zaai-en stekgrond en de vermiculiet. En zaai daarin de zaden en geef voldoende water.

Zet de bakjes met afdekkap (of dek af met vershoudfolie) op een lichte plek. Elke plant zoekt het licht op. Daarmee is een vensterbank soms de ideale plek.
Zelf zet ik ze op de vloerverwarming. Wel belangrijk dat je bij het zien van de eerste zaailingen, het bakje op een iets koelere plek neerzet.

Geplaatst op : 12 feb 2020

Delen :