Nu het weer wisselvalliger wordt denken we al wat minder vaak aan onze tuin. We laten de boel de boel. Over 6 weken is het Sinterklaas, en over 9 weken kerst….. Gezellige tijden! Maar toch krijg ik al weer de kriebels als ik aan de lente denk, die eerste zonnestralen in het voorjaar en de eerste kleuraccenten in de tuin na de grijze wintermaanden. Tja en daar moeten we nu al onze handen voor uit onze mouwen steken. Wie in het voorjaar prachtige bloemen in de tuin wil hebben zal in het najaar bloembollen moeten planten.
Bloembollen planten is helemaal niet moeilijk. In de basis gelden steeds dezelfde principes: plant de bol niet al te diep in de grond (meestal tussen de 8 en de 18 centimeter), zorg voor goede natuurlijke omstandigheden, wees zuinig met mest en laat de bol z’n werk doen. Natuurlijk zijn er per soort en per locatie wel extra dingen om rekening mee te houden.

Bloembollen kun je overal in de tuin een plekje geven, dat maakt ze zo veelzijdig. Ze zijn het mooist als ze in een groepje bij elkaar staan, zorg dus dat je genoeg bloembollen hebt. Omdat bolbloemen zoals alliums en krokussen voedsel voor bijen bevatten, maakt het een goede mengeling van bloembollen in je tuin voor lange tijd een middelpunt van de plaatselijke natuur. De bijen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

Ook op pot kunt u bloembollen planten. In principe gelden hier dezelfde voorwaarden als in de tuin: genoeg diepte, genoeg zonlicht, afhankelijk van de soort extra water of juist beschutting tegen de regen. Sommige soorten kunnen ook binnen, zoals de amaryllis, een ideale bloembol om gedurende de wintermaanden voor de vensterbank te laten bloeien.

Geplaatst op : 18 okt 2019

Delen :